Dorfromantik
Ibland när min depression och ångest blir för mycket för mig så vill jag bara sätta mig ner och spela TV-spel för att komma bort från allt. Men tanken på att spela något av mina favoritspel kan bli överväldigande då de alla är stora öppna actionrollspel. Då kan det vara skönt att starta ett spel som Dorfromantik.
Toukana Interactive beskriver spelet som en “soft-strategy citybuilder with a focus on relaxing atmosphere and puzzle mechanics” och jag kan inte annat än att hålla med. Spelet är extremt simpelt. I det “klassiska” spelläget möts spelaren av ett spelbräde med en ensam hexagon innehållande en av de många biomer som finns i spelet. Till höger har spelaren ett antal hexagonformade brickor som ska användas under spelets gång. Alla brickor har olika biomer och olika sidor som passar in med andra samt att alla brickor är slumpade. Detta gör att det är i princip omöjligt att få två identiska spelplaner mellan spelomgångarna. Alla brickor, även om de inte har angränsande biomer kan bli placerade bredvid varandra, förutom ett par undantag. Exempel på det är vattendrag och järnvägar.
Målet i det klassiska spelet är att placera ut alla brickor och få en så hög highscore som möjligt. Under spelets gång kommer det upp skivor med olika uppdrag, exempel på det är att bygga en stad med mer än 100 sammanhängande hus, eller bygga ett vattendrag med exakt åtta vattenhexagoner. Det finns även pågående uppdrag som fokuserar på milstolpar såsom att placera ut x antal vattenpoletter för att låsa upp en ny typ av bricka med nya funktioner.
När alla brickorna är slut kan man välja att fortsätta spela i “creative mode”. Det blir nästan aldrig som man tänkt sig när man spelar en omgång i det ordinarie spelläget. Jag fick i princip alltid tomma hål över hela min spelplan då jag desperat väntat på just den perfekta brickan som i slutändan aldrig kom. Det kändes alltid som ett misslyckande att inte kunna avsluta på det sätt som jag hade önskat och det kreativa läget ger mig möjlighet att känna lite triumfer i mitt liv. Genom att hålla ner en tangent kan spelet skapa den “perfekta brickan” för att fylla igen det där störiga hållet som är kvar på spelplanen, eller för att avsluta ett vattendrag eller en stad.
Förutom klassiskt läge och creative mode finns det är ett s.k. speed mode och ett hard mode. Både dessa lägen är ganska simpla. Speed mode är som klassiskt läge men du börjar med ett mindre antal brickor och är menat för både snabbare omgångar och mindre spelplaner. Hard mode är också som klassisk mode men.. svårare. Namnet talar för sig självt. Brickorna är som sagt slumpvalt genererade och i hard mode är de mer svårplacerade och man måste tänka ett steg extra innan man placerar dem. Men man kan också alltid välja att hoppa in i creative mode om man bara vill sitta in en sandlåda en stund och testa nya idéer eller bara vill leka runt lite snarare än att känna press och otillräcklighet.
Dorfromantik ackompanjeras med lugn, mysig och atmosfärisk musik. Spelet är väldigt low-fi och det finns ingen tidsbegränsning eller någon form av stressmoment. Allt kan ta sin tid och det gör det till ett mycket avslappnat spel. Spelplanen är också fylld med små animationer. Det kan puffa rök från skorstenar på husen, det åker en liten båt i vattendragen och ett litet lok kan synas på tågrälsen. Det finns också sällsynta brickor som man låser upp under spelets gång med unika små animationer. Allt detta gör att spelplanen känns levande på ett sätt och gör att man bara vill fortsätta bygga upp den lilla världen man skapar.
Jag märkte snabbt att spelet blev något som jag använde för att hjälpa mig med min ångest. Det går supersnabbt att bara hoppa in i vilket läge man än skulle vilja. Man kan också spara och avsluta när man helst önskar för att senare kunna komma tillbaka till en spelplan för att fortsätta. Det gör det väldigt flexibelt och enkelt för dig att hoppa in och ut ur beroende på ditt eget känsloläge för stunden. Det är superanpassat för vem som helst att kunna spela det. Det är inte särskilt krävande för din dator och har en bra och tydlig tutorial som snabbt lär dig grunderna. Detta kommer definitivt att bli ett nytt favoritspel för mig under regniga dagar när jag vill ha något mysigt att spela och slappna av till en stor kopp te.
Kommentarer