Fist of The North Star: Lost Paradise
Fist of The North Star såg dagens ljus som manga-serie redan 1983 men det var först i början på 90-talet som jag upptäckte den för första gången. På den tiden var japansk tecknad film väldigt ovanligt och i Sverige var tecknad film i princip alltid ämnad för barn. Men Fist of The North Star är allt annat än barnvänlig och skulle nog i det närmaste kunna kallas tecknad splatter-film. Manga-serien är för övrigt en av historiens mest framgångsrika med över 100 miljoner sålda exemplar.
Serien bygger på den mäktige krigaren Kenshiros äventyr i en framtida värld där ett kärnvapenkrig ödelagt stora delar av vår planet och endast lämnat ett ökenliknande landskap efter sig. Världens befolkning är starkt decimerad och resurserna att leva på är ytterst begränsade. Det har resulterat i att brutala och skoningslösa gäng styr och ställer över nästan alla resurser på jorden. De som tror på fred och rättvisa har sällan kraft eller möjlighet att stå upp mot förtrycket och tvingas leva som slavar eller ständigt fly för sina liv.
MER VÅLD: Russian Subway Dogs
Det är här Ken kommer in i bilden som enda arvtagare till den extremt kraftfulla kampsporten Hokuto Shin-Ken. En stil baserade på tryck eller slag mot olika vitala punkter på kroppen som både kan läka och döda. De som är dumma nog att ge sig på oskyldiga människor i Kens närvaro går oftast en brutal död tillmötes. Samtidigt fungerar hans mäktiga krafter även åt andra hållet och kan bota dåliga ryggar eller olika former av värk med några snabba tryck på rätt nerver.
Handlingen är ganska simpel och bygger på att Kenshiros flickvän är försvunnen. Som den gode pojkvän han är ger Ken sig naturligtvis ut på en resa runt land och rike för att återfinna sin käraste. Under resans gång möter han människor som är långt intressantare än honom själv och de vävs sedan ihop till en riktigt intressant historia.
Fist of The North Star: Lost Paradise är gjort av samma gäng som står bakom Yakuza-serien och det märks verkligen i allt från strider till hur du uppgraderar dina förmågor. Något som faktiskt är en fördel då det är ett beprövat upplägg och passar som handen i handsken även här.
Ingen form av förkunskaper krävs för att hänga med i historien, men om du har läst mangan eller sett TV-serien kommer du le förtjust när historiska scenarier dyker upp och låter sig spelas. Som du säkert redan gissat är kampsport det tongivande elementet och som tur är finns det oändligt med otäcka skurkar att ”tillrättavisa”. Stridssystemet bygger på olika kombinationer av knappar och timing. Målet är alltid att utföra olika brutala tekniker på sina motståndare som med rätt förbehandling exploderar i en ”köttfontän” eller liknande blodig förödelse. Och precis som i skolan erhåller man ett betyg på hur effektivt man gjort slarvsylta av sitt motstånd.
Striderna har ett schysst flyt och med mängder av uppgraderingsmöjligheter blir variationen bra. Sedan tillkommer talismaner som man kan använda för att ge extra fördelar och som i sin tur kan uppgraderas. Allt introduceras efterhand som man spelar och förklaras hyfsat pedagogiskt i textform.
Även om striderna får stort utrymme finns det ändå tid för en hel del berättande i form av olika röstsatta mellansekvenser av bra kvalitet. De första timmarna är allt väldigt styrt och linjärt, men sakta men säkert öppnas det hela upp och valfriheten ökar markant. När man lägger ihop alla sidouppdrag, samlarprylar, uppgraderbara fordon, huvudberättelsen och finslipande av stridstekniker får du ett maffigt äventyr som lätt kan underhålla en i 30-50 timmar.
Grafiskt är det gjort i en stil som ska likna sin tecknade förlaga och allt är välgjort, även om variationen på fiender kanske inte är den bästa. Extra komiskt blir det när de ska ”variera” genom att förminska överkroppen på en fiendetyp eller krympa huvudet på en annan. Rent personligen undrar jag stilla varför Kens röv nästan är obefintlig, medan resten av kroppen är ett hav av muskler. Men svaret på den frågan lär jag aldrig få!
Musikaliskt är det mestadels japansk hårdrock som gäller och det skapar en bra inramning till det hårdkokta innehållet. Ljudeffekterna är till god hjälp med timingen av slag och sparkar, men är annars inget att ropa hej över.
MER VÅLD: Destiny 2: Forsaken
På det stora hela är Fist of The North Star: Lost Paradise ett riktigt dugligt spel som gör rättvisa åt källmaterialet och bjuder på en riklig mängd fan service.
BETYG: 8/10
Om recensionen eller spelet väcker ditt intresse för TV-serien rekommenderar jag ett besök på Crunchyroll, där kan du njuta av hela den tecknade serien från 80-talet. OBS! Att det krävs att du använder en service som gör att det ser ut som du kommer från USA!
Blodermoder
6 år agoBra recension dude!
David
6 år agoTusen tack ?