Har du spelat… Slitherlink?
Ibland behöver inte spel vara tilltalande varken audiellt, visuellt eller handlingsmässigt. Så länge spelmekaniken är enkel att förstå och fungerar felfritt, samt att där finns en tydlig känsla av progression, kan spelet få vara hur fult eller oinspirerat som helst i övrigt.
Slitherlink ser inte mycket ut för världen – och för de flesta är det förmodligen inte det heller – men för den som söker lättförståelig likväl som utmanande hjärngympa är det för bra för att missas. Det är ett sånt där kravlöst spel som går utmärkt att plocka upp så fort du har bara ett par minuter att avvara och behöver varva ner. Men se upp, för när du väl har plockat upp det kommer det vara svårt att lägga ner det igen.
Spelets ursprung tar oss tillbaka till början av millenniet. Samtidigt som det japanska logikpusslet sudoku började göra sig ett namn i Sverige runt 00-talets mitt var Hudson Soft i full gång med att ge ut en serie spel vid namn Puzzle Series till Nintendo DS. Bland dessa fanns, förutom ett helt eget spel med enbart sudokupussel, Puzzle Series Vol. 5: Slitherlink.
Hur fick jag nys om denna pärla? kanske du undrar. Jo, vid ett besök till vårt lokala bibliotek lånade min fru på impuls hem 1001 Video Games You Must Play Before You Die åt mig, och jag var inte sen att tacka och ta emot. Boken i överlag bör tas med en nypa salt, för den är långt ifrån felfri. Bara en sån sak som att de till exempel inte inkluderat varken Heroes of Might and Magic 2 eller 3 (eller någon av de övriga delarna i serien) men istället har med fyra Guitar Hero-titlar tycker jag känns lite väl magstarkt. Men om en bortser från att den inte på något sätt är representativ för hela vår spelkultur finns där många väldigt bra tips på spel som faktiskt är värda att spana in innan en trillar av pinn (på rim också!). Bland annat den titel som vi nu ska ge lite extra uppmärksamhet.
När jag bläddrade igenom boken stannade jag upp på de ställen där antingen ett spels titel eller utseende fångade mitt intresse. Slitherlink hör till den sistnämnda kategorin, vilket är enormt ironiskt med tanke på hur jag inledde denna text. Men det var något i den avskalade stilen med raka linjer och siffror i mönster som drog in mig. Det nästan räckte att jag tittade på bilden i boken för att känna känslan av att använda logiskt tänkande för att lösa ett pussel – en löjligt tillfredsställande känsla.
Turen var på min sida då jag lyckades hitta exakt ett enda exemplar av spelet på en svensk sajt för bara ett par hundralappar och plockade hem det direkt.
Så hur fungerar egentligen Slitherlink? Överlag kan denna typ av logikpussel lösas på många olika sätt, så låt oss fokusera på hur pusslen i det här specifika DS-spelet fungerar. Varje pussel består av ett rutnät av varierande storlek med sifforna 0-3 utspridda. Uppgiften är sen att dra en linje genom rutnätet och se till att linjen vidrör varje siffras ruta på exakt så många sidor som siffran anger. Linjen får exempelvis inte alls vidröra en nolla men måste vidröra två sidor av en tvåa, och så vidare. Slutligen måste också linjen länka samman med sig själv så att den när pusslet är löst bildar ett slags ögla, om än en krokig sådan. Inga lösa ändar eller T-korsningar får förekomma – endast en linje som slutligen går in i sig själv.
Det var det hela! Sen handlar det helt enkelt bara om att försöka klura ut lösningarna så snabbt som möjligt. För beroende på hur snabbt en lyckas lösa pusslen blir en belönad med en till flera guldstjärnor. Om jag har förstått det hela rätt så låses ytterligare banor successivt upp allteftersom en får fler stjärnor. Dessutom finns det olika svårighetsgrader på pusslen, vilket i praktiken egentligen bara varierar storleken på rutnätet. De lättaste banorna har 6×6 rutor och de svåraste har hisnande 36×20 rutor.
Trots att all text är på japanska är spelet fullt förståeligt och spelbart för blott en tvåspråkig europé som mig. När en väl har lärt sig vilka knappar och alternativ som behöver tryckas på för att navigera menyerna är resten en baggis. Vi tackar Google Translate för den briljanta funktionen att med mobilkamera kunna filma text och få den översatt i realtid (om än något godtycklig på sina ställen).
Med över 250 olika pussel av olika storlek erbjuder det här spelet timme på timme av underbar terapi. Se det lite som en daglig dos kaffe, motion eller annan viktig ritual som hör vardagen till. Bara plocka upp stylusen och låt hjärnan göra det den gör bäst!
Kommentarer