Andreas favoritspel från 2018
Fjolåret var, utan någon som helst överdrift, helt galet för oss spelentusiaster. Under året som gick bjöds vi på flertalet sylvassa hantverk från många begåvade spelmakare. Det är alltid svårt att säga något av vikt såhär tätt inpå årets slut, men jag skulle inte bli särskilt förvånad om vi i framtiden ser tillbaka på 2018 som ett av de bästa spelåren någonsin. Det är detta som gör en sådan här lista extra rolig och nästan lika svår. Värt att notera är dock att det här är en lista som baserar sig på mina egna erfarenheter och ingenting annat. Detta innebär att eftersom jag knappt hunnit spela kritikerrosade titlar som exempelvis Super Smash Bros. Ultimate, Celeste eller Monster Hunter: World kommer dessa och många fler inte kunna ingå i min lista. Så utan ytterligare fördröjning följer här mina tio favoritspel från året som gått.
10. Fallout 76
Nu känner jag att många av er höjer på ögonbrynen, jag förstår er. Men bortom alla PR-misstag och buggar finns likväl en imponerande stor värld fylld med subtila intressanta berättelser, varierande vapen och massvis med erfarenhetspoäng. Utforskarglädjen som gjorde tidigare utgåvor av spelserien så fängslande finns fortfarande där. Dessutom utgör spelet bland det roligaste jag upplevt tillsammans med andra på ett bra tag. Därför förtjänar Fallout 76 en plats på min lista.
9. Robbotto
Robbotto kom från ingenstans för egen del. Jag fick chansen att recensera det här på sidan och njöt oavbrutet av de intelligenta pusslen och den charmiga retrografiken. Uppfinningsrikedomen i utmaningarna och den perfekt balanserade svårighetsgraden fick mig ofta att fortsätta spela tills det att händerna domnat bort. Det är dessutom det enda spel någonsin som fått mig vända min Nintendo Switch-konsol vertikalt för att lättare lösa några extra finurliga utmaningar.
LÄS FLER LISTOR: Niklas bästa spel under 2018
8. Batman: The Enemy Within
Den här serien episoder utgör den andra i ordningen av de två Batman-titlar som kom till tack vare Telltale Games. Det följer visserligen den klassiska Telltale-mallen med den stora mängden dialog och andra händelser som ger en ytterst skräddarsydd upplevelse beroende på vem som spelar. Däremot bjuder Batman: The Enemy Within på en väldigt fascinerande Batman-historia som många superhjälte-älskare borde uppleva. Telltales version av Jokern är värd äventyrets prislapp helt på egen hand.
7. Gris
Ett otroligt vackert spel när det gäller grafisk utformning såväl som val av budskap. Gris kommer inte utmana dina färdigheter i att lösa svåra pussel, däremot kommer du få uppleva en väldigt personlig berättelse som tar form i en värld som blir kontinuerligt mer färgglad. Trots sin enkelhet är Gris ett av årets absolut vackraste spel som också tar en plats på min lista.
6. Far Cry 5
Om fjolårets åttonde bästa spel följer en bekant mall så kan Far Cry 5 beskrivas som de tidigare spelens tvåäggstvilling. Det mesta är bekant och vi bjuds på väldigt lite nytt och fräscht innehåll. Men spelet följer en fruktansvärt genomtänkt och användarvänlig mall som är löjligt rolig att spela. Balansen mellan handlingstunga uppdrag, mindre sidouppdrag och fritt utforskande samspelar i en oerhört trivsam spelupplevelse som är svår att slita sig ifrån. Dessutom bjuds vi på ett av fjolårets absolut starkaste musikaliska insatser från spelets kompositör Dan Romer. Därför intar Far Cry 5 listans femteplats.
MER OM FAR CRY 5: Problemet med den öppna världen i Far Cry 5
5. Detroit: Become Human
Detroit: Become Human bjuder oss på en ganska bekant historia gällande artificiell intelligens och huruvida en konstgjord människa bör behandlas på samma vis som den äkta varan. Liksom Telltale Games har studion bakom detta (Quantic Dream) en tendens att utveckla dessa skräddarsydda berättelser som påverkas beroende på hur du väljer att agera gentemot spelets karaktärer. När jag rullade eftertexterna till Detroit var jag fast besluten om att mitt slut var det enda möjliga, även om det inte var perfekt. Den typen av fängslande berättande får jag sällan möjligheten att uppleva. Den känslan kombinerad med ett oerhört vackert grafisk utseende gör att spelet hamnar på min lista.
4. Red Dead Redemption 2
Det råder ingen tvekan om att Red Dead Redemption 2 är ett remarkabelt speltekniskt åstadkommande. Det allra mesta i spelet är finslipat med sju olika slags sandpapper och allt kulminerar i ett imponerande äventyr som endast hålls tillbaka något av sin långdragna handling samt låga tempo. Världen, karaktärerna och allt däremellan är sannerligen ett riktmärke för flera framtida spelprojekt. Red Dead Redemption 2 är verkligen inte för alla. Jag är fortfarande inte helt övertygad om att det är för mig, men det likväl inte ignorera spelets storhet.
3. Assassin’s Creed Odyssey
Assassin’s Creed Odyssey bygger vidare på vad som gjorde föregångaren Origins så framgångsrikt. En spelvärld som ligger mig väldigt varmt om hjärtat blandas med flertalet engagerande rollspelselement och resulterar i ett klockrent helvarv. Assassin’s Creed hade mycket väl kunnat vara en död spelserie vid det här laget, men en klockren protagonist (Team Kassandra) och löjligt engagerande spelande ger oss den starkaste utgåvan på väldigt många år. Därför intar höstens stora lönnmördaräventyr en stabil tredjeplats på min lista.
MER LÖNNMÖRDANDE: Sex saker som sticker ut i Assassin’s Creed Odyssey
2. God of War
God of War är speciellt på många vis, såväl gällande själva spelet som mycket runtomkring. Cory Barlog visade oss alla hur mycket slit och kärlek som ligger bakom varje spel. Han har i och med sin närvaro på sociala medier blivit något av en ambassadör för digitala konstnärer över hela världen. Spelet i sig visade oss prov på en oväntat personlig och känslosam historia med en av Playstations mest känslokalla hjältar i huvudrollen. Detta tillsammans med sylvassa strider, intressanta karaktärer och hänförande musik gör titeln till en av fjolårets absolut bästa. Känslan av att kasta iväg och kalla tillbaka din kära yxa är dessutom troligen en av fjolårets häftigaste spelupplevelser för undertecknad.
1. Marvel’s Spider-Man
”Under de senaste dagarna har jag inte bara spelat Spider-Man, jag har varit Spider-Man.” Så lät det när jag i höstas fick den stora nöjet att recensera det sanslöst vackra och otroligt underhållande Marvel’s Spider-Man. Sedan spelets lansering i september i fjol har jag dessutom tagit mig igenom samtliga tre expansioner vilket bara stärkt min tro i att det här verkligen är årets bästa spel. Den mängden hjärta som finns i spelets alla aspekter kombinerat med ett speltekniska hantverk i absoluta världsklass gör spelet storslaget såväl som svårslaget. Jag började spela Marvel’s Spider-Man i höstas och jag har fortfarande inte slutat, därför intar titeln självsäkert min personliga förstaplats för 2018.
Glöm inte att kolla in alla recensioner!
Recension: Fallout 76
Recension: Robbotto
Recension: Gris
Recension: Detroit: Become Human
Recension: Red Dead Redemption 2
Recension: God of War
Recension: Marvel’s Spider-Man
Kommentarer