Anime om spel: Hi Score Girl
Haruo är en mellanstadiekille som är en riktig kung i spelhallen. Framför allt i det nysläppta Street Fighter II briljerar han och han spöar utan problem upp äldre killar med sin Guile. Men en dag dyker det upp en motståndare i arkadhallen som han inte kan rå på. Till hans förvåning visar det vara en tjej från hans klass: den blyga och väna överklassflickan Akira Ono, som flytt från teceremonier och pianolektioner för att få vara sig själv i arkadhallen. Även om hon är väldigt tystlåten i övrigt så visar sig dock vara allt annat än blyg eller vän när kommer till att segra i Street Fighter II…
Det kommer allt fler animeserier om spel och spelande. 2017 fick vi den fantastiska Gamers och i slutet av förra året kom så Hi Score Girl. Hi Score Girl är på många sätt en typisk animeserie där de unga huvudpersonerna gillar och ogillar varandra om vartannat. Men allting är väldigt fint skildrat. Jag tror de flesta kan känna igen sig i huvudpersonernas misslyckade försök att uttrycka sina känslor för vandra. Och när de väl lyckas uttrycka känslor blir det alldeles för starka känslor och allt för starka uttryck, med de sedvanliga animeslagsmålen som följd.
Om man bortser från det överdriva arg-tjej-spöar-upp-hjälplös-kille-så-att-blodet-sprutar våldet, och en övernaturlig sekvens som seriemakarna kastar in helt på vinst och förlust, så är det en realistisk serie. Såväl spelen som huvudpersonernas känslor och tankar skildras finkänsligt och respektfullt. Och serien innehåller massor av spel. Floder av spel. Till skillnad från Gamers som framför allt bjöd på fejkade spel som seriemakarna hittat på så innehåller Hi Score Girl bara riktiga spel. Att spelen kommer från 80-talet och början av 90-talet bidrar säkert till att man lyckats norpa rättigheterna till alla de här spelen. Men det måste ändå har varit ett mastodontprojekt att förhandla till sig rättigheterna för alla dessa spel till serien. Capcoms spel Street Fighter II (i alla dess olika versioner som kommer ut genom seriens gång) och Final Fight intar en särställning, men spel från företag som Sega och SNK får också vara med.
Ännu mer imponerande är att de fått riktig gameplay från spelen och seriens animering att fungerar så underbart väl med varandra. Man tvivlar aldrig på att det är karaktärerna i serien som spelar på riktigt, när de klipper fram och tillbaka från gameplay till karaktärernas reaktioner på vad som händer i spelen. Det är otroligt välgjort.
LÄS ÄVEN: Kärleken, jag och Street Fighter
Serien kräver ingen förkunskap om spel för man ska förstå vad som händer, utan allt spelrelaterade förklaras ingående, men förkunskaper som spel är förstås en fördel för att njuta av serien. Det är kul hur fakta som att Final Fight till Super Nintendo bara har stöd för en spelare får en betydande inverkan på storyn. Översättningen är mycket bra, med de rätta västerländska namnen på spelen. Så konsolen PC Engine får heta Turbografx-16 och så vidare.
Så trots den veritabla störtfloden av spel och spelreferenser som serien öser över dig så kan även någon som inte spelar se serien. En icke-spelare kan roas av Haruo fullständiga besatthet av spel medan en spelare känner igen sig i honom. Men är du bara intresserad av att se en anime om ung kärlek finns det många andra serier. Hi Score Girl ser man framför allt för sättet som de väver in spel som en helt naturlig och avgörande del av handlingen i serien.
Som serie betraktad var Gamers bättre. Men om Gamers var en romantisk komedi om en grupp ungdomar som råkade vara spelare är Hi Score Girl berättelsen om ett par spelare som råkar vara förälskade i varandra. I Hi Score Girl är inte spelade något som sker i bakgrunden, utan spel är det sätt som huvudpersonerna använder för att kommunicera med varandra. Man visar sitt intresse för varandra genom spel, man hämnas genom att besegra och förnedra sin motståndare i spel, man visar sin samhörighet genom att spela samma spel, man försöker kontrollera andras känslor genom spel, och man ber om förlåt via spel.
Det finns massor av sidor på internet fulla av spelreferenser och det finns oöverskådliga mänger av anime-serier om ung kärlek, men Hi Score Girl är den första serien jag sett när spel är det huvudsakliga sättet som huvudpersonerna använder för att kommunicera med varandra på. Älskar du anime och TV-spel är den här serien ett måste.
Hi Score Girl finns att se på svenska Netflix.
Kommentarer