Mainlining är ett peka-klicka-spel som helt utspelar sig i protagonistens dator. Du är en agent i den hemliga organisationen MI7, en statsstyrd organisation som använder lite tveksamma metoder att sätta fast förövare. Genom din simulerade dator ska du hacka diverse olika hemsidor och konton för att få fram information och bevis om vem som är boven, och hur du kan sätta fast hen. Lättare sagt än gjort vill jag påstå, speciellt om du spelar på Switch, då detta är ett spel som lämpar sig bättre på PC. Att hoppa runt mellan olika program i en datorskärm på Switch är krångligt, då det varken finns tangentbord eller mus, vilket komplicerar det hela ganska mycket. Framförallt är det tålamodskrävande att behöva skriva anteckningar eller webbadresser på det pyttelilla tangentbord som spelet erbjuder på skärmen.

Såhär rörigt kan det bli på skrivbordet ibland.

För att få fast en bov måste det först ske ett brott. Väldigt logiskt, efter det får du ett mail med ditt fall, där du kan läsa igenom vad som har hänt, och förhoppningsvis få några bra ledtrådar. Sen är det bara till att sätta igång att försöka få fram bevis, den skyldiges namn och en plats där hen befinner sig. Låter hemskt lätt eller hur? Men tro mig, det är det inte. Jag är inte avundsjuk på riktiga brottsutredare, om det ska vara såhär krångligt. Fast å andra sidan sitter dom inte och löser brott på en Switch, så det kanske är lite enklare ändå. Vad jag vill få fram är att det är väldigt krångligt att skriva sina hacks och adresser på den lilla skärmen på Switchen, vilket inte alls blev lättare när man dockade till TV:n för den har inte touch, den enda skillnaden är att det blir lite lättare att läsa all text när bilden blir större.

Spelets kartsystem, Hey earth, ger möjlighet att spionera via sattelit.

Mainlining är trots de störande momenten ett rätt charmigt spel. Samtidigt som du sitter och hackar dig in på darkweb-liknande sidor har du och dina kollegor ett chat-program igång i bakgrunden, där det aktuella fallet diskuteras, och även hånande av kollegor tas upp. Du har din mail dit du får dina fall mailade, och ett och annat privat mail från Ash, din beundrare som vill bjuda dig på dejt. Allt detta utspelar sig i ett operativsystem liknande Windows 98. Din webläsare heter Discoverer och kan surfa in på de sidor du får ledtrådar från olika ställen.

För att hacka dig in på olika sidor går du in i ditt hack-program och skriver in olika kommandon för att få fram den information du letar efter, det kan vara information om en hemsidas ägare eller få fram mailkonversationer mellan olika skumma figurer som du misstänker kan vara skyldiga till diverse olika brott. Det går även att få fram privata semesterbilder om man har lite tur. Det finns en anteckningsfunktion som är guld värd i spelet, men enklast är nog faktiskt att skriva ner alla dina ledtrådar manuellt på ett papper. Väldig retro, men behövligt. Jag har under spelets gång fyllt otaliga A4-sidor med IP-adresser, koder och namn på misstänkta banditer.

Att snoka upp någons privata semesterbilder är en barnlek i Mainlining.

Mainlining är ett perfekt spel på en lång flygresa eller då du har några timmar att sitta och verkligen koncentrera dig på fallet du ska lösa. Lägger du ifrån dig det ett par dagar för att sedan börja spela igen, finns risken att mycket har glömts bort (om du inte har vart väldigt duktig med att anteckna) och då spenderas istället mycket tid åt att försöka minnas vad man gjorde sist. Ett fall tar allt mellan tio minuter till cirka en timme att lösa, och de fleta fall dessutom hör ihop lite löst.

Det här spelet får mig att tänka till lite, inte bara när det gäller att lösa fallen som jag får (som ibland faktiskt är skitsvåra), utan också när det kommer till säkerhet på internet. Hur lätt är det för ett lands polis att hacka en privatpersons dator och få tag i all privat information som finns där i. Nu vet jag jag ju att Mainlining bara är ett spel, men det gav mig likväl en tankeställare om hur exponerade vi kan vara i vår digitalt drivna verklighet.

LÄS ÄVEN ANDREAS RECENSION AV Judgment

Eftersom jag gillar indiespel, och spel som får mig att tänka till ordentligt har Mainlining tillskansat sig mycket på pluskontot. Det som drar ner det hela lite är just det tekniska och praktiska bitarna där det är krångligt att skriva med ett pyttelitet tangentbord, men trots detta rekommenderar det till alla som har tid och lust att utöva digitalt spionage.