Playlink-test (Knowledge is Power, Singstar Celebration och Hidden Agenda)
Det kan vara ensamt som TV-spelsfantast. Till skillnad från många andra underhållningsformer är tröskeln för att börja spela TV-spel mycket större. Du behöver dyr utrustning, lära dig hur du kontrollerar spelen och till viss del även en förförståelse för hur spel idag är utformade. Varje gång jag får möjlighet att introducera någon, kanske bara lite, i den värld jag älskar så mycket blir jag exhalterad. Det bästa med att ha en VR-hjälm hemma har överraskande nog varit att se familj och vänner testa den för första gången. Det finns så mycket potential i spelmediet, och varje gång tröskeln sänks för utomstående är något positivt.
Playstations senaste satsning på så kallade Playlink-spel bär på oerhört stor potential i det avseendet. Tanken är att leverera sociala spel som ska delas med människor i samma rum genom mobiltelefonen, något alla känner sig bekväma med. That’s You som kom för några veckor sedan var väldigt trevlig, om än aningen begränsad, försmak på upplägget som kretsade kring fördomar om de man spelade med. I veckan släpps ytterligare tre titlar som går under Playlink-namnet och vi har tittat närmare på samtliga.
Knowledge is Power
Kanske det mest uppenbara att göra där saker ska vara sociala och tävlande i vänners sällskap är frågesport. Knowledge is Power är precis det, varken mer eller mindre. Tillsammans med upp till sex spelare serveras frågor baserat på olika teman och det gäller att svara så snabbt som möjligt utifrån fyra val.
Det unika inslaget här är att man kan skicka hinder till sina medspelare. Till exempel kan man kasta slime som täcker svarsalternativen på telefonen så att personen måste gnugga bort det först, medan is gör att man måste knacka flera gånger på rätt svar och några luddiga djur gör att vissa bokstäver försvinner från svarsalternativen.
LÄS MER: Recension av The Elder Scrolls V: Skyrim VR
Varje omgång varvas med små minispel där spelarna spelar för sig själv på mobilen, till exempel ett där man sveper olika filmtitlar till rätt kategori. Knowledge is Power är ett spel som kommer till sin rätta när man spelar med rätt gäng människor vid rätt tidpunkt. Samtidigt går det inte riktigt att komma undan det enkla faktum att det lika gärna hade kunnat spelas runt ett bord med pajformade spelpjäser.
BETYG: 7/10
Singstar Celebration
För några år sedan gick Singstar den fullkomligt rimliga vägen och skippade olika Singstar-versioner på skiva för att istället bli en plattform där man kan köpa individuella låtar eller paket att ladda ner direkt. Singstar Celebration utmärker sig inte nämnvärt från den tidigare versionen av Singstar som kom för några år sedan. Du kan fortfarande använda både mickar och mobiltelefon, urvalet av låtar är en helt ok blandning av nya hits och gamla klassiker.
Att använda just mobiltelefonen som mikrofon gör det lätt för alla att hoppa in i spelet, samtidigt finns det fortfarande några sekunders fördröjning tills sången hörs genom TV:n. Och personligen känns det sådär coolt att hålla upp min 5,5 tums-telefon mot munnen.
BETYG: 5/10
Hidden Agenda
Hidden Agenda är utvecklad av Supermassive Games, samma gäng som gjorde Until Dawn som långsamt kom att bli en favorit för många spelare. I grunden är Hidden Agenda en choose your own adventure-film där du med din smartphone väljer hur handlingen ska utvecklas. Du kan dessutom spela med andra spelare där vissa av spelarna ibland får ett hemligt uppdrag som ska utföras utan att medspelarna märker det.
Berättelsen kretsar kring en ung polis som lyckas fånga The Trapper Killer, en psykotisk seriemördare som medvetet försöker skada poliser som rycker ut till brottsplatser. Men är han verkligen lönnmördaren? Det är en helt ok historia som tyvärr inte fångar på det sätt som en riktigt bra thriller kan göra.
LÄS MER: Recension av Zoo Tycoon: Ultimate Animal Collection
En del av det hänger ihop med karaktärerna som aldrig riktigt får liv på riktigt. Grejen med Until Dawn, anledningen till att det blev populärt att spela tillsammans med andra, var att den utnyttjade gamla stereotyper ur skräckfilmsgenren. Det var en hejdlös pastisch på filmer som Scream och Jag vet vad du gjorde förra sommaren, och stela ansiktsanimationer och svajigt skådespeleri bidrog bara till den känslan. När Supermassive Games nu ger sig på thrillergenren är kraven högre, känslorna som ska förmedlas är mer subtila. Hidden Agenda lyckas inte riktigt i det avseendet. Trots att spelet i sig är vackert och stämningsfullt faller ofta de individuella scenerna av märkliga ansiktsuttryck och ögon som far fram och tillbaka.
Hidden Agenda funkar mer som ett proof of concept, ett sätt att visa att spel kan förmedla historier på andra sätt än genom spelmekanik. Den breddar spektrumet för vad som är spel. Tyvärr lever det aldrig upp till potentialen för den här formen.
Kommentarer