Pure Mahjong
När det kommer till Mahjong och då främst Solitaire-varianten finns det ett enormt utbud till både mobiler och datorer, men till konsoler är det nästan en bristvara. På Nintendo Switch finns det totalt åtta olika Mahjong Solitaire-spel, men endast två som håller toppklass enligt mig, Mahjong Solitaire Refresh och nytillskottet Pure Mahjong.
Spelreglerna är de enklast möjliga, där ett varierande antal brickor arrangeras vid sidan om och på varandra, oftast i form av vackra formationer. Samtliga utlagda brickor bildar par och målet är att para ihop dessa för att då kunna ta bort de brickorna från spelet, detta fortgår tills samtliga är borta från spelplanen. Det som försvårar det hela är att en bricka bara kan paras ihop med sin tvilling om båda har minst en sida fri i sidled och helt fri i höjdled. Det låter kanske lätt men i de mer avancerade brickarrangemangen är chansen att lyckas på första försöket endast några få procent.
Som lite av en konnässör på den här typen av spel är det enligt mig det estetiska uttrycket och spelbarheten som väger tyngst, musik och annat är mindre viktigt. Majoriteten av den här genren är översållad med skräpspel där samma företag tycks stå bakom designen. För att stå ut bland konkurrenterna frossas det i brickor med alla möjliga kitschiga motiv, där frukt och bakverk är extra populära. Omgivningarna är primärt digitala varianter av så kallad ”hötorgskonst” som enbart är distraherande när man spelar.
Mer klurigheter: Mainlining
Med det sagt är det en ren fröjd att sätta igång Pure Mahjong och mötas av vacker instrumental musik med österländskt tema. Till de ljuva tonerna får du presenterat hur spelet fungerar och vad som erbjuds. Efter introduktionen kan du ta dig an någon av dagens fyra utmaningar som ramas in av ett par ord om den aktuella tidpunkten enligt det kinesiska året. Skulle du föredra att själv välja någon av de cirka 1000 olika pussel som ingår utöver de dagliga kan du göra det.
Allt är graderat efter svårighetsgraderna lätt, mellan och svår, dock är samtliga möjliga att lösa eftersom de de är handgjorda och inte genererade av en dator. Brickorna i sig är av den klassiska varianten med kinesiska tecken och målningar som symboler graverade på elfenben. Rent och snyggt, där fokus ligger på spelandet. Backgrunden som brickorna arrangeras på är valfri förutom i de fyra dagliga utmaningarna och består av ett smakfullt urval av olika vackra texturer och naturmaterial som kompletterar brickorna väl. Om du önskar bakgrundsmusik finns där ett hyfsat urval av kinesisk toner att lyssna till, samtliga är lugna och behagliga.
Spelkontrollerna är välgjorda och hanteras antingen via touch eller med dina joy-cons. Båda fungerar bra och det är mest en smaksak vad man väljer. Om du skulle göra att misstag finns där en funktion för att ångra ditt senaste drag, vilket många uppskattar. HD rumble används för att markera att du fått bort ett par brickor, men annars är det ganska sparsmakat med den biten, vilket är synd. Jag hade uppskattat att känna ett litet ”burr” när man markerat en bricka eller något mer effektfullt när man klarat av hela pusslet. Men det är petitesser och en fråga om tycke och smak.
En kul ide är de lyckokakor som öppnas upp när man löst ett pussel, där meddelandet är ungefär så kryptiskt eller felstavat som sin fysiska förlaga. Mer informativt är då visandet av hur lång tid du behövde jämfört med andra som klarat samma pussel, men saknar ändå lite mer utförlig statistik om hur många spel du tagit dig an, hur lång tid du spelat och lite annat kul. Men det kommer kanske i framtida uppdateringar.
Pure Mahjong bjuder på en för konsoler ganska ovanlig funktion i form av en skärmsläckare som visar slumpmässigt valda bilder från Kina. Fungerar bra och bilderna är av god kvalitet, vilket gör det till en trevlig liten bonusfunktion.
Som ni ser finns inte mycket att klaga på utan detta är ett av de bästa Mahjong Solitaire-spelen oavsett plattform om du önskar en ren och mer meditativ representation av spelet. Så älskar du liksom mig Mahjong bör du spana in Pure Mahjong.
Kommentarer